My First Tragedy: Iphigeneia.jpg

My First Tragedy: Iphigeneia

Noord Nederlands Toneel

Deze voorstelling vindt plaats in De Lieve Vrouw.

Een beeldende, fysieke en muzikale voorstelling gebaseerd op de Griekse tragedie.

Van carnaval tot rituele processies, van voetbalwedstrijden tot theater, het zijn allemaal manieren om als gereguleerde samenleving om te gaan met het ongrijpbare, met transgressie en met gevoelens die groter zijn dan ons zelf. Tegelijkertijd hechten we steeds meer waarde aan onze verlichte ratio en steeds minder waarde aan dat wat donker, onuitspreekbaar en niet-rationeel is.

De Griekse tragedies maakten in het oude Athene deel uit van een groter ritueel voor Dionysos, maar reflecteerden via oude mythen tegelijkertijd op de meer wereldlijke problemen van een jonge democratie. In moderne bewerkingen van de tragedies ligt de nadruk meestal op het laatste aspect. Mart van Berckel is meer geïnteresseerd in het eerste. In een beeldende, fysieke en muzikale voorstelling pelt hij de tragedie stukje bij beetje af tot de niet-rationele kern.

Mart van Berckel maakt vernieuwend theater
In zijn artistieke onderzoek zoekt Mart naar nieuwe vormen van dramaturgie, waarbij niet een tekst, maar juist muziek, het toneelbeeld of beweging het structurerende element is. Dat levert voorstellingen op die beeldend, muzikaal en vernieuwend zijn en die vragen oproepen als: hoe voelt een ruimte eigenlijk? Hoe kan muziek een verhaal vertellen zonder tekst of hoe functioneren tijd en ruimte op het toneel met en zonder acteurs?

Toneel De Lieve Flint

Kaartverkoop loopt via De Lieve Vrouw.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!