Lars Wouters e.a..jpg

Bier, Beethoven & Bratwurst- Bravoure en dramatiek

Lars Wouters van den Oudenwijer, Ivan Iliev, Elisabeth Smalt, Heleen Hulst en Job ter Haar

Een avond voor de muzikale fijnproever! Lars Wouters van den Oudenwijer (klarinet), Ivan Iliev (viool), Elisabeth Smalt (altviool), Heleen Hulst (altviool) en Job ter Haar (cello) hebben allen hun sporen in de klassieke muziek ruimschoots verdiend op nationale en internationale podia, als solist, bij ensembles en gerenommeerde orkesten. Hun virtuositeit smelt samen in deze oorstrelende uitvoering.

Alhoewel het aantal klarinetkwintetten niet bijzonder groot is, hoor je overwegend die van Mozart of van Brahms. Toch verdienen minder bekende werken voor deze bezetting, zoals die van Reger, Fuchs maar ook van Andreas Romberg, zeker aandacht.

Andreas Jacob Romberg (1767-1821) was naast componist ook violist en samen met zijn neef, de cellist Bernard Heinrich Romberg, gaf hij vele recitals. Ook speelden ze in het orkest van Bonn, waar ook de jonge Beethoven altviool speelde. Rond 1800 vertrok Andreas richting Hamburg om zich meer aan het componeren toe te wijden. Het klarinetkwintet schreef hij aldaar in 1818 drie jaar voor zijn dood. Nog te jong om echt beïnvloed te zijn door Beethoven, demonstreert dit werk zijn enorme inventiviteit. Opvallend is zijn gebruik van twee altviolen in het strijkkwartet. Bijzonder is dat in december van datzelfde jaar het Strijkkwintet in c Op. 104 van Ludwig van Beethoven (1770-1827) voor het eerst werd uitgevoerd. Ook hier gebruikte Beethoven twee altviolen en het werk is afgeleid van zijn eerdere Pianotrio Op. 1 no. 3. In dit programma is een bewerking te horen voor klarinetkwintet, maar dan ook met twee altviolen. De bewerking is gemaakt door de Israëlische fagottist Mordechai Rechtman.

www.larzetto.com

Bier, Beethoven & Bratwurst 
Driemaal Beethoven, in drie verschillende jasjes en uitgevoerd door internationale topmusici. 

In de serie 'Bier, Beethoven & Bratwurst' vormen composities van Beethoven de rode draad: we horen zijn vioolsonates, een pianotrio en een blaaskwintet. Na afloop van het Beethoviaanse vuurwerk kunt u nagenieten aan de bar met een speciaal geselecteerd bier van stadsbrouwerij De Drie Ringen en een (vega)bratwurst. 

Deze serie is een samenwerking tussen Flint, September Me en Stadsbrouwerij De Drie Ringen. 

De serie 'Bier, Beethoven & Bratwurst' in de Sint Aegtenkapel is tot stand gekomen in samenwerking met September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen. 

Bezoek ook de andere voorstellingen in de serie 'Bier, Beethoven & Bratwurst':
- 18 okt 2022: Rosanne Philippens (viool) & Zoltán Féjérvàri (piano)
14 maart 2023: Busch Trio

 

Klassieke muziek

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje is inbegrepen in de toegangsprijs.

Uitvoerenden

Heleen Hulst, viool en altviool
Ivan Iliev, viool en altviool
Elisabeth Smalt, altviool
Job ter Haar, cello
Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Programma

A. Romberg - Quintet in Es Op.57 cl, vi, 2 vla and vc

L. von Beethoven - Quintet in c Op 104 cl,vi, 2 vla, vc (arr. M. Rechtmann)

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!