Favorieten worden tijdelijk opgeslagen.
Log in om je favorieten op te slaan.
Opgeslagen in Mijn favorieten.
Verwijderd uit Mijn favorieten.
September Me Festival 2023 – dag 3
Programma zaterdag 23 september
Muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers - met o.a. Nynke Laverman & Ragazze Quartet, Wishful Singing, Bram van Sambeek & Tobias Borsboom
September Me maakt Amersfoort van 21–24 september 2023 voor de zevende keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Nieuwe Wegen.
Kaarten voor de voorstellingen kunnen hieronder in het programmaoverzicht besteld worden.
Programma en kaarten September Me - dag 3
Bram van Sambeek (fagot) & Tobias Borsboom (piano)
Beleef een verrassend ochtendconcert in de prachtige Sint Aegtenkapel met fagottist Bram van Sambeek en pianist Tobias Borsboom. Laat je betoveren door hun virtuoze, energieke en intieme samenspel. Geniet van de rijke klanken van de fagot, meesterlijk bespeeld door Bram van Sambeek, terwijl Tobias Borsboom de piano tot leven brengt. Ontdek het veelzijdige repertoire dat zij ten gehore brengen, van de prachtige composities van Charles Koechlin tot de betoverende melodieën van Kinan Azmeh (Artist in Focus September Me 2023).
Bram van Sambeek
Bram van Sambeek (1980) ontving in 2009 de Nederlandse Muziekprijs, als enige fagottist in de 30-jarige geschiedenis van de prijs. Deze prijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Bram van Sambeek wordt regelmatig gevraagd als solist in binnen- en buitenland. Bram werd aanbevolen door verscheidene beroemdheden zoals Valery Gergiev die hem naast ‘very gifted’ ook als ‘not eccentric but a little bit unusual’ kwalificeerde.
Repertoire
- Charles Koechlin – Sonate pour Basoon et Piano
- Manfred Schoof – Zwei Impromptus für fagott und klavier
- Leopold Godowsky – Java Suite voor piano solo 1. Gamelan
- Fazıl Say – Suite origineel voor saxofoon en piano, arr. Edgars Karpenskis deel 1-3
- Leopold Godowsky – Java Suite voor piano solo 6. The Volcano
- Kinan Azmeh – November 22nd arr. Bram van Sambeek voor fagot en piano
Elk lied belichaamt op eigen wijze het motto van de middag: Zing je sterk!
In juni 2021 startte Wishful Singing het project Zing je sterk. Sindsdien heeft het ensemble al meer dan 1800 patiënten met langdurige klachten na COVID-19 geholpen bij hun herstel met behulp van zang- en ademoefeningen. Met steun van Meander Medisch Centrum wordt deze zang- en ademtherapie vanaf maart 2023 ook aangeboden aan patiënten die een oncologische behandeling krijgen of hun behandeling hebben afgerond. Tijdens September Me brengt Wishful Singing de aanstekelijke muziek uit dit programma naar de concertzaal, waar iedereen die graag zingt welkom is.
Meesterjazzpianist Bert van den Brink en de zangeressen van Wishful Singing nodigen je uit in een theatrale setting mee te zingen met o.a. Zing Vecht Huil… van Ramses Shaffy. Elk lied belichaamt op eigen wijze het motto van de middag: Zing je sterk!
Gastzangers zijn o.a. Damani Leidsman en Bahghi Yemane.
Wishful Singing
Vijf vrouwen, die méér willen dan alleen muziek maken, dat is Wishful Singing. Het ensemble treedt regelmatig op in Nederlandse zalen en maakt tournees over de hele wereld. In samenwerking met Herman Finkers creëerde het ensemble een buzz rondom gregoriaanse zang. Tijdens de coronapandemie gingen Wishful Singing en Herman Finkers online verder: meer dan 6.000 deelnemers deden inmiddels mee aan de onlinecursus gregoriaans.
Het concert is zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor iedereen, ongeacht hun energieniveau. We richten in een hoek van de foyer een prikkelarme rustruimte in, waar voorafgaand en na afloop van de voorstelling kan worden ontspannen. Ook zetten we een livestream op, met livechat, voor iedereen die de fysieke belasting van deelnemen in de zaal nog niet aan kan.
Pelargos Quartet & Xtro + Ekaterina Levental, LEKS compagnie
Een spannende double bill met een opera in één acte over een vrouw, haar ex en de rest van de wereld én een multidisciplinaire voorstelling waarin een percussietrio en een strijkkwartet worden samengebracht, gecombineerd met tape, live elektronica.
15.15 uur – 15.45 uur
[Dis/re]-connecting
Pelargos Quartet & Xtro
De jonge en opkomende ensembles Xtro (percussietrio) en Pelargos Quartet (strijkkwartet) spelen gloednieuw werk gecomponeerd door de Franse componist Charles Baumstark. De unieke combinatie van percussietrio en strijkkwartet legt in [Dis/re]-connecting een verscheidenheid aan klankkleuren en muzikale en visuele vormen bloot.
15.45 uur – 16.30 uur
Pauze
Incl. pauzedrankje en hapje
16.30 uur – 17.30 uur
La Voix Humaine FaceTime
Ekaterina Levental, LEKS compagnie
Nooit klonk liefdesverdriet zo hartverscheurend mooi. Een echte klassieker, deze La Voix Humaine, maar nu met een camgirl als hoofdpersoon. Zij verzet zich wanhopig tegen het definitieve afscheid van haar ex via een videochat. Of staat er meer op het spel? Oorspronkelijk (1930) is La Voix Humaine een toneelstuk van Jean Cocteau, in 1959 bewerkt door Françis Poulenc tot een opera in één acte.
‘…een indrukwekkende tour de force van mezzosopraan Ekaterina Levental… …wat kun je muziektheatraal veel zeggen in één uur, met één vrouw op het podium.’— NRC
LEKS compagnie ontwikkelde speciaal voor deze voorstelling een multimedia-installatie. Via een webcam probeert de hoofdpersoon krampachtig de verbinding met de buitenwereld intact te laten. Ze faalt daar jammerlijk in. De soms lastig te definiëren grens tussen fantasie en werkelijkheid in de moderne media met ‘alternatieve waarheden’ als gevolg, wordt verbeeld in de live videochat die deze enscenering feitelijk is.
Een aangrijpende en zeer actuele solo van Ekaterina Levental.
De voorstelling speelt gecombineerd met een korte scene vooraf: fragmenten uit een andere eenakter van Cocteau: Un Bel Indifférent. – geschreven voor Édith Piaf in 1940.
Dompel je onder in het muzikale universum van klarinettist, componist én September Me Artist in Focus Kinan Azmeh en geniet van een verrassend veganistisch tweegangendiner in theaterkeuken en café TREK. Tussen de gangen door speelt Azmeh solowerk en zal hij live op het podium geïnterviewd worden.
Menu
- Tapiocasalade
- Linzenstoof met zwarte bonen
Heb je dieetwensen en/of allergieën? Mail naar kassa@flint.nl.
Kinan Azmeh
De oorspronkelijk uit Damascus, Syrië afkomstige klarinettist en componist Kinan Azmeh is dit jaar Artist in Focus tijdens September Me 2023. Azmeh, geprezen door zowel critici als publiek, heeft internationale erkenning gekregen voor zijn genre-overschrijdende muzikale stem. Naast zijn eigen Arab-Jazz Quartet CityBand en zijn Hewar trio, speelt hij sinds 2012 met Yo Yo Ma’s Silkroad Ensemble, bij wiens met een Grammy Award bekroonde album Sing Me Home uit 2017 hij als klarinettist en componist betrokken is.
Kinans composities omvatten verschillende werken voor solo-, kamer- en orkestmuziek, evenals muziek voor film, live visuals en elektronica. Zijn eerste opera Songs for Days to Come, die volledig in het Arabisch gezongen is, ging in 2022 in première in Osnabrück, Duitsland en werd lovend ontvangen. Onlangs is Azmeh op voordracht van president Joe Biden benoemd tot lid van The National Council on the Arts.
Na de ontkieming van Nynke Lavermans Plant in 2021 via een slow album release, een podcastreeks en twee theatertournees, vertakt Plant zich en komen nieuwe vormen en samenwerkingsverbanden tot bloei in de Plant Bloom Sessions. Tijdens de aftrap van de Plant Bloom Sessions op September Me, deelt Nynke Laverman het podium met geluidskunstenaar Sytze Pruiksma en Ragazze Quartet.
De show met een bruisende live-set van extended versions van de Plant-songs is één grote trip, een cocktail van aanstekelijke beats, meeslepende strijkers, surreële klanklandschappen en spoken word.
Nynkes bezielde stem ,‘a leaf-blown shimmer of a voice’ volgens The Independent, trekt je met elke song een nieuwe wondere wereld in. De bevlogen strijkers van Ragazze Quartet spinnen een zinderend web van klanken en door de karakteristieke drums en synths in combinatie met uit vogelgeluiden gebouwde bird beats, sta je regelmatig midden in het bos of op het Wad.
Plant Bloom Sessions is een reis die iedereen met een melancholisch-avontuurlijke aard en fans van o.a. Radiohead, Nils Frahm en Kae Tempest zeker zal aanspreken.
‘Nynke Laverman weet diep te raken.’— Trouw
Nynke Laverman
Nynke Laverman is zangeres, songwriter, spoken word artist en ontdekkingsreiziger. Ze bevraagt het leven en spaart daarbij ook zichzelf niet. Ze schetst poëtische, surreële werelden met akoestische instrumenten, elektronische beats en aardse teksten. Haar liefde voor taal en doorleefde, ingetogen stemgeluid gidsen je fijnzinnig naar nieuwe gebieden in je verbeelding.
Sytze Pruiksma
Componist, muzikant en vogelaar Sytze Pruiksma studeerde slagwerk aan het Conservatorium in Amsterdam en was onder andere actief als slagwerker bij het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zijn werk als componist en muzikant kenmerkt zich door de nadruk op klankkleur en is veelal geïnspireerd op landschappen, natuur en vogels. Pruiksma werkt al sinds 2003 als producer samen met Nynke Laverman.
Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Een absurdistische kijk op de kakofonie aan collectieve werkelijkheden met beeldschone muziek en gekke animaties.
We zien een tempel, of beter gezegd een tempeltje. Of nou ja, is het wel een tempeltje?
Het bouwwerkje dat we zien, wordt ook wel folly genoemd, en werd puur ter decoratie neergezet in 19e-eeuwse tuinen. Zo werd je als wandelaar als het ware voor de gek gehouden (folly betekent dwaas). In De Folly staat zo’n karakteristiek gebouwtje centraal. Naar welke werkelijkheid kijken we eigenlijk? De zuilen van de folly komen in beweging. Je ziet en hoort meerdere gitaristen variaties spelen op het beroemde akkoordenschema van La Folia, een van de oudste thema’s in de Europese muziek. Welke gitarist is nu echt en welke een levensgrote projectie? Vindt de gitarist zijn geliefde, of gaat ze letterlijk in rook op?
In deze gepolariseerde tijd, waarin ieder in zijn eigen waarheidsbubbel leeft, is er sprake van een nieuw soort verzuiling en angst voor eenieder die niet in je eigen zuil past. De Folly neemt dit fenomeen op hilarische wijze op de hak met een wildgroei aan zuilen (of tralies?), beeldschone muziek, gekke animaties en plek voor meer dan één waarheid.
De Folly biedt een en absurdistische kijk op de kakofonie aan collectieve werkelijkheden waar wij onszelf comfortabel in wentelen én in gevangen zitten, maar vooral ook een concertbeleving om simpelweg van te genieten.
Izhar Elias
Izhar Elias, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk, de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar heeft samen met Paul en Menno tal van bijzondere live performances gemaakt.
Paul en Menno de Nooijer
Paul en Menno de Nooijer zijn geen doorsnee beeldmakers. De drang om de zichtbare wereld te manipuleren, om de alledaagse werkelijkheid even uit haar verband te halen en in een andere gedaante of ander perspectief te tonen, loopt als een rode draad door al hun fotowerken en films.
Meer September Me?
- Bekijk het programma voor donderdag 21 september
- Bekijk het programma voor vrijdag 22 september
- Bekijk het programma voor zondag 24 september
Ga voor meer informatie en het volledige programma naar september-me.nl