Over Flint

“Theater is het uitbeelden van een verhaal op het podium. Theater doet iets met je, laat iets achter, stemt tot nadenken, raakt, ontroert, maakt blij, gaat ergens over. Podiumkunst is vermaak, verdieping, ontmoeting, beleving en herkenning. En elke keer wordt een verhaal verteld.” – Harold Warmelink, directeur Flint.

Flint is een theater en evenementenlocatie, gelegen in het centrum van Amersfoort. Op 30 september 1977 opende Flint zijn deuren. Flint is het theaterhart van de regio Amersfoort en biedt een gevarieerd cultureel aanbod waarbij ieder bezoek een herinnering creëert. Het theater geeft onder andere huis aan cabaret, toneel, muziek, ballet, musicals en zakelijke evenementen. Het theater heeft twee zalen: de AFAS Theaterzaal en de Stadszaal. Naast voorstellingen, biedt Flint ook ruimte voor vergaderingen, congressen en andere zakelijke evenementen.

‘Architekt Onno Greiner toont meesterschap’, kopt de Telegraaf op 3 september 1977. ‘Met de Flint begint in Amersfoort een nieuw cultureel tijdperk’, voegt de Amersfoortse Courant er paginabreed aan toe. Na de sloop van de toenmalige Koningin Emmaschool en een fabriekje van elektraonderdelen op het terrein tussen de Coninckstraat, de Teut en de Walikerstraat bepaalden bouwkranen, steigers en werkketen voor lange tijd het beeld in de wijk. Enkele jaren en 10,8 miljoen gulden verder is het zover en op 30 september 1977 wordt het ‘Speelstadje’ van Onno Greiner feestelijk geopend door de nog jeugdige Koos Postema, met ondermeer een optreden van Willeke Alberti met het Vara dansorkest onder leiding van Charlie Nederpelt.

Het Grand Theatre aan de Snouckaertlaan en de (Ei)Markthal aan de Breestraat maken daarmee definitief plaats voor theater de Flint, bestaande uit: “Het Centrum voor Creativiteitsontwikkeling, een theater met toneelakkomodatie voor 550 mensen, een evenementenhal voor 1000 personen en een cafébistro.” aldus het officiële persbericht. Het complex, dat wordt gekenmerkt door eenvoud en zijn multifunctionele eigenschappen met een informeel karakter, is gesitueerd rond een tweetal overdekte en haaks op elkaar staande binnenstraten waarvan op de kruising het restaurant met vergaderruimte te vinden is. Mede vanwege het multifunctionele aspect stonden de stoelen in de theaterzaal aanvankelijk gelijkvloers, maar na een stroom van kritiek vanwege de slechte zichtlijn naar het toneel werden de rijen acht tot en met elf een jaar later trapsgewijs verhoogd.

Nog voor het tienjarige jubileum wordt duidelijk dat de Flint uit zijn jasje aan het groeien is en wordt er met de gedachte gespeeld om het theater te verplaatsen naar het centrale stadsgebied nabij het toenmalige station, tot een dramatische gebeurtenis op zondag 25 november 1990 deze discussie abrupt doet verstommen: ‘Theater de Flint volledig uitgebrand’ luidt het breeduit op de voorpagina van de Amersfoortse Courant… De schade bedroeg meer dan tien miljoen gulden en hoewel brandstichting niet werd uitgesloten bleef de oorzaak vooralsnog onbekend.

Een aantal voorstellingen kon vrij snel met inzet van het gemotiveerde personeel worden verplaatst naar het Onze Lievevrouwetheater, de St. Aegtenkapel en de snel van rook en roet ontdane Stadshal van de Flint, aangezien deze door de tussenliggende ‘straat’ niet door de brand was aangetast. Uiteindelijk werd besloten het theater weer op de huidige locatie op te bouwen, tegelijkertijd te moderniseren en flink uit te breiden met onder andere meer stoelen en een imposante toneeltoren. Inmiddels zijn de verouderde en niet aan de eisen van de ARBO voldoende, handbediende trekken (installatie voor het hijsen van decorstukken en toneelgordijnen) vervangen door een volledig geautomatiseerde trekkenwand.

In de vroege ochtend van 1 september 2010 brak er, net buiten de gevel, een hoofdwaterleiding welke in korte tijd de gehele kelderverdieping van het gebouw onder water en modder zette. Door het doeltreffende optreden van het personeel en de snelle inzet van de brandweer is voorkomen dat geplande evenementen moesten worden afgelast.

In 2010 werd de inmiddels overleden directeur Pieter Erkelens opgevolgd door Harold Warmelink die, gestimuleerd door de economische malaise, met grote voortvarendheid ingrijpende veranderingen doorvoerde. Zo werden de stoelen en vloerbedekking van de theaterzaal in 2012 opnieuw gestoffeerd en ondergingen een groot aantal toiletgroepen in 2013 een flitsende metamorfose.

In 2014 volgde een spectaculaire verbouwing waarbij de entree, het restaurant en de foyers volledig op de schop gingen. Gelijktijdig kwamen er in het voorgebouw aan de Coninckstraat door de uitwisseling van Scholen in de Kunst met Theaterschool de Springplank een aantal delen vrij die als extra gebruiksruimten bij de Flint zijn betrokken.
De entree en foyers werden radicaal getransformeerd tot een imposante ontvangstruimte van majestueuze allure. ‘TREK’ werd de naam van het bijzonder trendy restaurant op niveau, met een uitnodigende sfeer en een uitstekend geoutilleerde open keuken… een gelikte aanwinst voor de lekkerbek.

Ook hieruit blijkt weer; Flint heeft ook onder de moeilijkste omstandigheden altijd weer opnieuw aanleiding gegeven tot wat er van een professioneel en gastvrij theater verwacht kan worden: een ovationeel applaus!

Geschreven door Kees van Kesteren († 2017). Kees heeft jarenlang als gastheer in de Sint Aegtenkapel gewerkt.

Youp van ‘t Hek zei over het theater De Flint van voor grote de brand in 1990: “Ik heb die oude Flint niet voor niks in de fik gestoken. Graag gedaan. Het was een bakstenen tuttent. Na de brand is er een zaal met veel allure neergezet.”

Het is te lezen in het boek FLINT 40, dat in 2017 verscheen. Journalist Willem Meuleman verzamelde de verhalen van veertig jaar Flint in Amersfoort. Samen met fotograaf Marco Hofsté en vormgever Raymond van den Hoek zorgde hij voor een prachtig naslagwerk met op de voorpagina een gave foto van een uitverkocht optreden van Miss Montreal in haar woonplaats.

Veel memorabele momenten vonden plaats in veertig jaar Flint. Roze zaterdag, het omstreden optreden van Johan Heesters, de ‘koude oorlog’ tussen verschillende bestuurders, de handtekeningen van beroemde sterren, de marathonvoorstellingen, platenbeurzen, vogeltentoonstellingen en biljartkampioenschappen…

Bouwer Job Heilijgers, actievoerder Willem Borra, kassière Petra Heyboer, horecaman Gert van Reenen, programmeur Ank Marx, toneelmeesters Rob Bosch en Klaas Spoelstra, de drie directeuren Tonnie Porringa, Pieter Erkelens en Harold Warmelink en de buren Bep Jansen en Lau Ham. Enkelen van de velen die vertellen over hun leven in Flint. Naast Youp van ‘t Hek delen ook artiesten als Jon van Eerd, Dolf Jansen, Jandino, Hans Sibbel, Bonnie Doets, Erik van Muiswinkel en Peter de Jong hun herinneringen.

Het boek FLINT 40 1977-2017 is volledig uitverkocht, maar is nu als pdf in zijn geheel in te zien via deze link. Met dank aan de makers.

In 2027 vieren wij het vijftigjarig bestaan van Flint.

Als theater in Amersfoort zoekt Flint de verbinding met de stad. Er worden mooie voorstellingen geprogrammeerd, er vinden zakelijke evenementen plaats, maar daarnaast is ook de samenwerking met organisaties en projecten met een goed doel belangrijk; projecten in de stad of regio met een maatschappelijk belang. Door deze samenwerkingen zijn we open en toegankelijk voor iedereen.

Buitenkant van de Sint Aegtenkapel

Sint Aegtenkapel

Lees meer
Promobeeld cabaret duo n00b speelt n00b in theater Flint Amersfoort

Flint brochure

Bekijk de brochure
De buitenkant van het theater en de evenementenlocatie Flint Amersfoort

Contact & openingstijden

Lees meer
Kijkje achter de schermen in Flint theater Amersfoort

Kom werken bij Flint

Bekijk de vacatures
AFAS Theaterzaal in theater Flint Amersfoort

Techniek

Lees meer
Flint theater Amersfoort feest Stadszaal

Steun Flint

Lees meer
Artiesten September Me Festival 2024 in Flint theater Amersfoort

Samenwerkingen

Samenwerkingen
Sfeerfoto van een concert in de AFAS Theaterzaal van Flint theater Amersfoort

Boek FLINT 40 (1977 - 2017)

Journalist Willem Meuleman verzamelde de verhalen van veertig jaar Flint in Amersfoort. Samen met fotograaf Marco Hofsté en vormgever Raymond van den Hoek zorgde hij voor een prachtig naslagwerk. Het boek is uitverkocht, maar vanaf nu digitaal in pdf-vorm te lezen.

Bekijk het boek digitaal

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving