ViaBerlin_Citizenship_NGVia Berlin_Citizenship-13.jpg
ViaBerlin_Citizenship_NGVia Berlin_Citizenship-24.jpg

Festival September Me: Acts of Citizenship

Via Berlin & Berlage Saxophone Quartet

In Acts of Citizenship vermengen ontroerende klassieke klanken van vier saxofoons zich met stuwende live electronics en scherpe teksten tot een gelaagde voorstelling over het gevaar van goedbedoelde daden.

In België is al decennia sprake van oplopende spanning tussen de twee grootste taalgroepen. Anno nu gelooft 56% van de Belgen dat het in de toekomst niet mogelijk is het ooit eengemaakte land bij elkaar te houden. Een kwart van de Belgen is zelfs al voor splitsing. Volgens onze Vlaams-Marokkaanse scenarioschrijfster en juriste Rachida Lamrabet zouden de Belgische verkiezingen in 2024 zich wel eens volledig rondom deze scheuring kunnen gaan afspelen.

Via Berlin neemt je met Acts of Citizenship mee de toekomst in. Stel je voor dat een meerderheid van Vlamingen er bij de volgende verkiezingen voor kiest om via een referendum zich af te splitsen van Wallonië en een nieuwe staat te stichten, een onafhankelijk Vlaanderen. En stel je dan voor dat een steeds groter wordende groep niet-etnische Vlamingen zich verzamelt aan onze landsgrens, omdat zij bang zijn dat er door nieuwe regelgeving snel geen plek meer zal zijn voor hen in deze nieuwe staat.

Er is veel discussie over ons vluchtelingenbeleid en met de dag wordt het vraagstuk prangender en de crisis groter. Waarom mag de één wel naar binnen en de ander niet? Goedbedoelde daden kunnen een effect hebben dat totaal niet voorzien was. Maar moet je dan passief aan de zijlijn blijven staan en wachten op beslissingen van hogerhand? Wanneer moet je het heft in eigen hand nemen?

Wilt u voorafgaand aan het openingsconcert genieten van een vegetarisch tweegangendiner in TREK theaterkeuken en café? Klik hier voor dinner talk zondag.

Dit programma is onderdeel van September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers.


September Me maakt Amersfoort van 22 – 25 september 2022 voor de zesde keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Met Dichte Ogen.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn onze ogen ons voornaamste luik op de wereld. ’s Nachts als het donker is lijken er mogelijkheden te zijn die we overdag niet zien. Dankzij de muziek kunnen we in contact komen met lagen binnen onszelf die onzichtbaar zijn of onbereikbaar lijken. Met Dichte Ogen is een ode aan de fantasie en de zintuigelijke beleving. Wat zie jij met je ogen dicht?

Speciaal voor September Me wordt Flint omgetoverd tot een muzikaal en sfeervol festivalhart waar je kan verdwalen in een aansprekend verdiepingsprogramma en kunt genieten van bijzondere festivalmenu’s.

www.september-me.nl

Festival Klassieke muziek Muziek Muziektheater Toneel

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling.

Bezoek vooraf September Me Dinner Talk. Klik HIER voor tickets.

Credits Lees meer

Credits

tekst Rachida Lamrabet
regie en scriptbewerking Dagmar Slagmolen, Joep van der Geest
choreografie Pim Veulings
nieuwe muzikale compositie Peter Vigh
spel Reinout Bussemaker, Joep van der Geest, Dagmar Slagmolen
spel en muziek Berlage Saxaphone Quartet: Eva van Grinsven, Lars Niederstrasser, Juani Palop, Peter Vigh
spel en sonologie Wouter Snoei
stemmen Ikram Aoulad, Hans Smit
wetenschappers UvA Debby Gerritsen, Matthijs Rooduijn
bewegers Ilja Geelen en de studenten politicologie en sociologie van de Universiteit van Amsterdam
scenografie en lichtontwerp Theun Mosk
assistent scenografie Marjolijn Brouwer
kostuumontwerp Dieuweke van Reij
assistent kostuum Sanne Oostervink
geluidsontwerp Robert van Delft
Technisch producent Siemen van der Werf
Productieleiding Juliska Retra
Zakelijke leiding Daniëlle Kersten
Beeld Michiel Voet

Met veel dank aan Ruimtetijd, de studenten van de Universiteit van Amsterdam & Oerol.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!