NOW HERE, NOW ALWAYS_MAIN_THE BIG CRYING ©Rahi Rezvani_online_1.jpg
NOW HERE, NOW ALWAYS_CACTI © Joris-Jan Bos_online.jpg
NOW HERE, NOW ALWAYS_THE BIG CRYING ©Rahi Rezvani_online_2.jpg

NDT2

Now here, Now always

Now here, Now always is een drieluik dat om een virtuositeit aan expressie vraagt van de NDT 2-dansers, met werken van Marco Goecke en Alexander Ekman, bekende gezichten van NDT, en Andrew Skeels, een nieuwe stem binnen het gezelschap.

The Big Crying is misschien wel Marco Goecke's meest persoonlijke werk waar hij in de herfst van 2020 aan begon, kort na de dood van zijn vader. "Het is een stuk over afscheid nemen en over alles wat we achter moeten laten", zegt Goecke. De bewegingstaal van The Big Crying is hoekig, pulserend en explosief in een overweldigend kruisvuur op muziek van Tori Amos; nerveuze, trillende armbewegingen als fladderende vlindervleugels vangen de onpeilbare emotie van rouw. Vanwege COVID-beperkingen is dit werk nauwelijks live uitgevoerd of op tournee geweest in Nederland. NDT is erg enthousiast om The Big Crying dit seizoen te hernemen en een groter publiek de kans te geven om dit krachtige werk in levende lijve te ervaren.

Met een rijke achtergrond in dans en onderzoek zijn de vaardigheden van de Canadese choreograaf Andrew Skeels niet gebonden aan één bewegingsstijl. In zijn werk legt Skeels de nadruk op samenwerking en creëert hij choreografische structuren die vaak gevormd worden door breekpunten of botsingen die ontstaan door onevenwichtigheid. In veel van zijn werken staat vloeiend partner- en groepswerk centraal dat met meesterlijke precisie wordt ontwikkeld, flexibiliteit en snelheid integreert, en interpersoonlijke verbinding opbouwt door middel van beweging. Deze creatie is het debuut van de choreograaf bij NDT.

Toen Alexander Ekman in 2010 Cacti maakte, was het voor de choreograaf belangrijk dat het werk zowel een grote dosis humor als een kritische noot zou bevatten. Met Cacti daagt Ekman op amusante wijze het publiek uit om na te denken over moderne dans als hogere kunstvorm, en geeft hij commentaar op de ervaring van wat als 'hoge kunst' kan worden bestempeld. Zestien dansers staan gevangen op enorme tegels, terwijl ze rennen, vallen, kronkelen en proberen te ontsnappen aan hun onzichtbare gevangenissen, om uiteindelijk elk een cactus te bemachtigen.  Een strijkkwartet op het podium speelt muziek van Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven en Franz Schubert, terwijl de dansers de instrumenten van het kwartet worden, wat resulteert in een ritmisch geheel.  

*Dit programma wordt live begeleid door met Het Balletorkest.

Bezoek de inleiding
Bij deze voorstelling bieden wij een inleiding aan. Voor € 3,00 krijgt u uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die u bezoekt. Op vertoon van uw toegangskaart voor de inleiding ontvangt u bovendien gratis een kop koffie of thee. 

Dans

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje en garderobe is inbegrepen in de toegangsprijs.

Theaterkrant

Andrew Skeels debuteert bij NDT met schilderachtige choreografie over afscheid

Lees meer

Theaterkrant

Andrew Skeels debuteert bij NDT met schilderachtige choreografie over afscheid

De danscriticus is een cactus, een stekelige cactus wel te verstaan. In het slotdeel Cacti van het drieluik Now here, Now always van NDT 2 krijgt een criticus het woord. Een tableau van dansers verbeeldt de reacties op een recensie, die niet per se negatief is. Een indringende stem leest de tekst (‘lyrics’, zoals het heet) voor van de Amerikaanse choreograaf en danser Spenser Theberge. Prachtige tekst, prachtige dictie. Het gaat onder meer over het ‘dualisme van de vrijheid van de danser’.

Dat is mooi gezegd: voor de toeschouwer lijkt de danser vrij dankzij de dynamiek van het bewegingspatroon, maar hij of zij is dat niet. Die vrijheid is schijn. Een danser is gebonden aan muziek, aan passen, tellen, mededansers, choreografische patronen en afspraken. In een speelse, humoristische choreografie van Alexander Ekman is Cacti een prikkelende en spannende performance die in 2010 werd genomineerd voor een Zwaan.

Live musici van het Balletorkest brengen strijkmuziek van Haydn, Beethoven en Schuberts De dood en het meisje. In het toneelbeeld van Cacti vallen de grote, glanzend-witte tegels op, ontworpen door Ekman zelf. Achter die tegels kunnen de zestien dansers zich verschuilen, ze zijn erop gevangen, uiteindelijk komen ze allemaal te voorschijn met een cactus. Schitterend is hoe door ingenieuze belichting de figuren opduiken en weer verdwijnen, dit alles in enorme vaart.

Dit tempo schuilt ook in het openingsdeel, The Big Crying van Marco Goecke dat in 2021 in première ging in het Zuiderstrandtheater. Het eerste wat we zien is een enorme vlam, dan komt er in het halfduister een danser tevoorschijn, een eenzame figuur die weent om de dood van een dierbare, in dit geval zijn vader. Begeleid door stemmige muziek vormen de  andere dansers om de rouwende figuur een groep, laten hem dan weer los en komen weer samen.

Het is een onpeilbaar verdriet dat Goecke oproept: de vlam dooft langzaam, de eenzame vindt troost en steun bij andere dansers die zich als in een droom om hem heen kronkelen en soms zijn spiegelbeeld zijn. Vooral dit spiegeleffect als een duet is een fantasierijke vondst. Parallel aan de golfbewegingen op de muziek van majeur naar mineur is ook de choreografie: samenspel en solo, een vitale groep vormend of een rouwende eenzame. Goeckes bewegingspatroon is krachtig in de grote scènes en verstild in de soli. De bijna fluisterend gezongen cover van Losing My Religion aan het slot maakt het verdriet om de dood van een dierbare indringend.

Een heuse wereldpremière is die van Brocken Spectre door een nieuw gezicht bij het Nederlands Dans Theater, Andrew Skeels. Het is de meest vertellende, de meest symbolische choreografie van het programma. Leidraad vormt de muziek van Brahms op tekst van Goethes Winterreise door het Harzgebergte. Het is, opnieuw, een choreografie van afscheid en verlies. De ene danser sleept op een lang doek, als een sluier, een andere danser achter zich aan. Ze komen op en gaan af, in een vertraagde ritmiek. De verdwijnende danser staat roerloos als een standbeeld, beweend door de andere dansers. Het is bijna schilderkunst die Skeels hier beoefent, getoonzet in donkere, duistere tinten grijs en bijna zwart.

‘Brocken Spectre’ is een natuurverschijnsel dat duidt op de reflectie van iemands gestalte bij een bepaalde lichtval op wolken of mist. Mooie synoniemen ervoor zijn ‘bergspook’ of ‘spook van Brocken’. Die sfeer van eenzaamheid in de bergen treft Skeels mooi in zijn intieme en vloeiende danspatronen. Het slotbeeld is illustratief voor het gehele programma Now here, Now always: de groep dansers verdwijnt onder een golvend, zilverkleurig zeil en opgejaagd door de wind zijn ze plots allemaal van het toneel. Weg. Verdwenen. Een lege ruimte met slechts een danser blijft over.

De spanning tussen vrijheid en gebondenheid schuilt niet alleen in het wezen van de dans, het dualisme van Theberge, maar ook in de vertelling van de dans zelf. Abstract is Skeels’ werk niet, integendeel, zijn symbolentaal is bijzonder herkenbaar.

NRC

"Op niet te missen wijze zette hij zijn gevoel om in een choreografie die het verdriet om het verlies van een dierbare schildert in grijze en zwarte streken" 

NRC

"Op niet te missen wijze zette hij zijn gevoel om in een choreografie die het verdriet om het verlies van een dierbare schildert in grijze en zwarte streken" 

blijf nog gezellig

borrelen

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!