f_DSC05926-1.jpg
Kaupo-Kikkas-f_DSC05411-1.jpg

Bier, Beethoven & Bratwurst- Busch Trio

Kamermuziek als manier van leven

De essentie van Kamermuziek is communicatie

Zoals Johann Wolfgang von Goethe na een strijkkwartetconcert in een brief schreef: "Je hoort vier intelligente mensen die met elkaar van gedachten wisselen". Dat zijn gevleugelde woorden geworden. Daarom is het geen wonder dat zich uit ontmoetingen binnen de wereld van de kamermuziek vriendschappen ontwikkelen. Als dat andersom gebeurt, is dat wél ongewoon: als zich uit een groep schoolvrienden met doodgewone liefhebberijen een kamermuziekensemble ontwikkelt, dat binnen korte tijd het internationale topniveau bereikt. Op deze wijze is het Busch Trio ontstaan dat zich sinds een aantal jaren tot toonaangevend pianotrio heeft ontwikkeld.

Mathieu van Bellen (viool), Ori Epstein (cello) en Omri Epstein (piano) ontmoetten elkaar in Londen waar ze aan het Royal College studeerden. Ze raakten bevriend en waren al gauw onafscheidelijk. Alle drie hebben ze als solist bij internationale concoursen prijzen gewonnen en zijn aan de beste Britse muziekinstituten afgestudeerd. Hun gemeenschappelijke passie voor muziek bleek hun sterkste band. De naam ‘Busch Trio’ is in de eerste plaats ontleend aan de viool die Mathieu van Bellen bespeelt, de ‘ex-Adolf Busch’ G.B. Guadagnini viool (Turijn, 1783) en vervolgens aan de persoonlijkheid van musicus Adolf Busch, het voorbeeld voor het jonge trio. Bovendien maakte violist Adolf Busch, samen met Rudolf Serkin (piano) en Hermann Busch (cello) in 1935 een legendarische opname van Schuberts Pianotrio in Es-Dur – één van de belangrijkste werken in de muziekliteratuur voor trio’s, en kern van het repertoire van het Busch Trio.

Hoewel de pers en het trouwe publiek het Busch Trio ‘moeiteloze muzikaliteit’ (The Times) en grote emotionaliteit toeschrijven, zijn de drie musici absoluut geen ‘musici die vanuit de buik’ musiceren; ze zijn zich zeer bewust van wat ze doen. ‘Hoe meer je weet, des te vrijer ben je’ is één van de basisprincipes van het ensemble. Sinds de oprichting in 2012 heeft het Busch Trio regelmatig opgetreden op grote podia en festivals in heel Europa. Ze zijn erkend voor hun werk en ontvingen belangrijke prijzen in Nederland en Duitsland: de Kersjesprijs en de Ensembleprijs op het Mecklenburg-Vorpommern Festival. Gelukkig hebben ze ruimte in hun agenda om Amersfoort met een muzikaal bezoek te verblijden. 

www.buschtrio.com

Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Trio -voor Klavier, Viool en Cello Es-Majeur op.    1/ 1

Trio - voor Klavier, Viool en Cello B-Majeur op.   97 ´´Erzherzogtrio´´

Bier, Beethoven & Bratwurst 
Driemaal Beethoven, in drie verschillende jasjes en uitgevoerd door internationale topmusici. 

In de serie 'Bier, Beethoven & Bratwurst' vormen composities van Beethoven de rode draad: we horen zijn vioolsonates, een pianotrio en een blaaskwintet. Na afloop van het Beethoviaanse vuurwerk kunt u nagenieten aan de bar met een speciaal geselecteerd bier van stadsbrouwerij De Drie Ringen en een (vega) bratwurst. 

Deze serie is een samenwerking tussen Flint, September Me en Stadsbrouwerij De Drie Ringen. 

De serie 'Bier, Beethoven & Bratwurst'  in de Sint Aegtenkapel is tot stand gekomen in samenwerking met September Me, muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde het programma samen. 

Bezoek ook de andere voorstellingen in de serie 'Bier, Beethoven & Bratwurst':
- 18 okt 2022: Rosanne Philippens (viool) & Zoltán Féjérvàri (piano)
17 jan 2023: Lars Wouters van den Oudenwijer, Ivan Iliev, Elisabeth Smalt, Heleen Hulst en Job ter Haar


Klassieke muziek Muziek

Extra kosten: € 1,- administratiekosten per kaartje met een maximum van € 5,- per bestelling. Een pauzedrankje is inbegrepen in de toegangsprijs.

Wellicht

Ook interessant

Theaterhart Amersfoort
Mis geen enkel theater nieuws!