Blog van Harold: Passie (2)

In mijn vorige blog schreef ik over de passie van onze helaas veel te vroeg overleden programmeur Ank Marx. Op haar initiatief ontstond De Passie, het unieke muziekstuk dat Jesus Christ Superstar en de Matthäuspassion verbindt. Ank werd ad interim vervangen door Lieven Cooiman. Hij heeft een lange staat van dienst als producent (onder meer Holland Baroque en Organisatie Oude Muziek Utrecht), zakelijk leider (onder meer Wishful Singing) en als cultureel ondernemer. Bij hem trof ik dezelfde passie voor het vak als bij Ank.

Cabaretier Patrick Nederkoorn nam eind vorig jaar samen met Beuving de conference De andere oudejaars op in Flint, Patrick zong daarin het prachtige lied ‘Dag Ank‘, geschreven door Jan Beuving met muziek van Tom Dicke. Patrick vertelde Jan van zijn ontmoetingen met Ank ‘s avonds bij hen in de straat. Ze spraken dan altijd over voorstellingen.

Column
Door dat lied kwam Lieven Cooiman op het idee Jan te vragen een column te schrijven. Normaal nodigen wij jaarlijks onze Dragers uit voor een netwerkborrel in Flint. Dit kon natuurlijk geen doorgang vinden door de pandemie. De column was als videoboodschap een blijk van waardering voor de steun van de Dragers in deze coronatijd.

Schoonheid van de Lege Zaal
Jan Beuving beschreef op geweldige wijze de schoonheid van de lege zaal en de belofte die zich daarin verschuilt. Het was de boodschap van hoop die de zwaar getroffen culturele sector wel kon gebruiken. De column verdiende een groter publiek dan alleen onze Dragers.

Kunstwerk als cadeau
We benaderden bevriende theater collega’s en de reacties waren enthousiast. Steeds meer theaters en culturele instellingen wilden meedoen. Daarom bedachten we dat het mooi zou zijn als prominente theatermensen als dirigent Jaap van Zweden, musicalster Simone Kleinsma, cabaretier Peter Pannekoek en danser/choreograaf Hans van Manen de tekst zouden voordragen. De video moest een kunstwerk worden als cadeau voor het Nederlandse publiek.

#debelofte
Diverse fondsen werden benaderd of kregen lucht van het initiatief en waren bereid gul bij te dragen. In totaal 425 culturele instellingen haakten aan. De stichting Nederlandse Publieke Omroep, de NPO, haakte aan. Zo ontstond sinds 28 januari van dit jaar een grote online en outdoor campagne waarin de culturele sector het publiek één grote belofte deed: straks als we weer onze deuren mogen openen, staan we er met zijn allen: https://droom-mee.nl  #droommee #debelofte.

Unieke verbondenheid
Wat bleek: samen sta je altijd sterker, we hielden als sector elkaars handen vast en bereikten negen miljoen mensen! Ik vind het heel bijzonder dat hoe onze sector, de fondsen en de NPO samenwerkten in deze campagne. Daaruit is een unieke verbondenheid gegroeid, die we niet laten liggen. De belofte moet immers nog worden ingelost!

Artistiek leider
Ik ben er enorm trots op dat dit fantastische project ontstond in Flint in Amersfoort en uiteindelijk het gehele land bereikte. Dat Amersfoort het voortouw nam is te danken aan de eerdergenoemde Lieven Cooiman. Hij speelde als initiator een grote rol in deze productie. Hij voert momenteel gesprekken met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een mogelijk vervolg om de belofte daadwerkelijk in te lossen.

Ik kijk met veel vertrouwen naar de artistieke toekomst van Flint onder leiding van onze Artistiek leider, Lieven Cooiman.

De passie leeft voort!

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst