Klantcase: Nationale LeesVertelwedstrijd

In 2023 werd de Finale van de Nationale LeesVertelwedstrijd bij Flint gehouden. Stichting Woord en Gebaar, de partij achter dit initiatief heeft de organisatie van de Nationale LeesVertelwedstrijd belegd bij 125Procent. 125Procent ontwikkelt en produceert projecten en evenementen die bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken in onze samenleving.

De Nationale LeesVertelwedstrijd is een wedstrijd voordragen in de Nederlandse Gebarentaal voor dove en slechthorende kinderen. Op alle Nederlandse dovenscholen worden jaarlijks schoolfinales georganiseerd. Ook kinderen die in het regulier onderwijs zitten kunnen zich aanmelden. De winnaars van de voorrondes staan tijdens de landelijke finale van de Nationale LeesVertelwedstrijd op het podium van een groot theater en strijden voor een volle zaal om de titel ‘Meesterverhalenverteller’. Dit jaar was dat bij Flint.

De uitdaging

“Denken vanuit het perspectief van een horende is anders dan het perspectief vanuit doven of slechthorenden. Dat betekent ook iets voor de organisatie. Om doven en slechthorenden een prachtige dag te gunnen, gaan dingen net anders dan je gewend bent.” Stichting Woord en Gebaar heeft 125Procent de opdracht gegeven om dit volledig te begeleiden. Dat doen we al een aantal jaar voor hen”, aldus Valeska Peek, projectleider bij 125Procent. “Het volledige proces is bij 125Procent neergelegd. Dat begint bij het werven van fondsen om zo’n project als dit waar te kunnen maken.” Daarna werkt men toe naar de finaledag, maar daarvoor vindt al een heel traject plaats op de scholen met de voorrondes. Op de finaledag is er ook randprogrammering (alle publieksactiviteiten en programmering rondom de wedstrijd zelf) en daarna de evaluatie.

“Denken vanuit perspectief van een horende is anders dan het perspectief vanuit doven of slechthorenden. Dat betekent ook iets voor de organisatie.”

Hoe hebben jullie dat samen met Flint aangepakt?

“We hebben in de gesprekken met Flint aangegeven dat we de dag van het evenement zelf gebarentaal als voertaal willen hanteren. In de techniek moest er veel meegedacht worden: met deze doelgroep zijn er technische haken en ogen. Zo zetten we bijvoorbeeld 3 soorten tolken in die in de zaal zitten. Een gebarentolk en andersom, voor toeschouwers die geen gebarentaal kennen, was er een stemtolk met microfoon. En schrijftolken. Zij pluggen in en vertalen alles vanuit stem of gebaar in ondertiteling naar het scherm op het podium. Want stel, je zit in de zaal als dove/slechthorende: hoest of nies je, dan kijk je even weg en hoor je niets… dan ben je het verhaal kwijt. Allemaal zaken waar je vanuit het perspectief van horenden niet zo gauw bij stilstaat.”

Waarom hebben jullie voor Flint gekozen?

“De centrale ligging is ideaal. Eerder waren andere collega’s al eens bij Flint geweest. Doven letten op andere dingen: zij zijn gebaat bij veel visuele middelen. Veel schermen, dat is een goede toevoeging om mee te krijgen wat er gebeurt en wat er nog meer te doen is. Maar ook de bewegwijzering/route voor het toilet, de nooduitgang, theateringang en rij-en- stoelnummering. Tot aan de horeca waar bezoekers op de menukaart kunnen aanwijzen wat ze willen, in plaats van gebarentaal te gebruiken. Daar hebben we bij Flint op gelet, en dat is allemaal erg goed ingericht. Dat is voor ons belangrijk.

Hoe is de samenwerking bevallen?

“Niets wat we vroegen was raar. Alles was mogelijk of er werd nagedacht over hoe we het kunnen doen. Het was nooit een harde nee. De bereikbaarheid van medewerkers van Flint voor vragen en afstemming was heel fijn. Er werd bijvoorbeeld een whatsapp groep gemaakt met daarin de organisatie, horeca en techniek. Heel fijn want we zijn overal mee bezig en gaan van hot naar her op zo’n dag. Zo was het makkelijk communiceren. Het zijn de kleine dingen die dan een ontzettend groot verschil maken. Het personeel was heel erg begaan, en enthousiast om dit evenement te begeleiden en de doelgroep een onvergetelijke dag te bezorgen. Het theaterpersoneel wilde gebaren leren om zo met de bezoekers te kunnen communiceren. Dat is superleuk om te zien.”

Een geslaagd evenement?

“Jazeker! Als we zien hoe trots en blij de kinderen en hun familie zijn dan weten we dat het goed is! We weten inmiddels dat dit een hele belangrijke dag is geworden voor de doven gemeenschap. Mensen komen uit het hele land. De ontmoeting is nog belangrijker dan de wedstrijd. De randprogrammering en het met elkaar zijn is zeer waardevol. Dat Flint zich daar helemaal op aanpast is bijzonder om te zien.”

Het perfecte podium voor iedere zakelijke bijeenkomst