Favorieten worden tijdelijk opgeslagen.
Log in om je favorieten op te slaan.
Opgeslagen in Mijn favorieten.
Verwijderd uit Mijn favorieten.
September Me Festival 2023 – dag 4
Programma zondag 24 september
Muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers - met o.a. familievoorstellingen, Kika Sprangers, Fashion Dinner Concert met Papa Oyeyemi en Ronald Snijders Band
September Me maakt Amersfoort van 21–24 september 2023 voor de zevende keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Nieuwe Wegen.
Kaarten voor de voorstellingen kunnen hieronder in het programmaoverzicht besteld worden.
Programma en kaarten September Me - dag 4
Deze voorstelling is op meerdere tijdstippen te zien:
- 10.00 – 10.30 uur. Laatste kaarten
- 12.15 – 12.45 uur. Uitverkocht
- 13.15 – 13.45 uur. Laatste kaarten
- 14.15 – 14.45 uur. Laatste kaarten
- 16.00 – 16.30 uur. Laatste kaarten
Waanzinnige expeditie naar het wezen van zijn.
Twee vuilnismannen stouwen de laadbak goed vol. Knopje indrukken, wachten: klaar. Zo. Alle volwassenen en kinderen zijn in de buik van de vuilniswagen beland. Daarbinnen blijken ze niet het enige te zijn dat is weggegooid. Tussen de rommel horen ze stemmen, sommige dingen willen spreken. De Volle Vuilkar is een waanzinnige expeditie. Op de tast en soms schaterlachend onderzoeken de deelnemers wie ze zijn.
Schippers&VanGucht
Schippers&VanGucht is de naam van het makersduo Jellie Schippers (regisseur) en Myriam Van Gucht (scenograaf). Sinds 2007 maken ze samen (jeugd)theatervoorstellingen zoals Spinder, Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten, De Vervelende Bus en Warnet.
- 10.00 – 10.30 uur. Bestel kaarten
- 12.15 – 12.45 uur. Bestel kaarten
- 13.15 – 13.45 uur. Bestel kaarten
- 14.15 – 14.45 uur. Bestel kaarten
- 16.00 – 16.30 uur. Bestel kaarten
Een grappige en ontroerende muziekvoorstelling gespeeld door de vier veelzijdige musici van het Ardemus Quartet.
Ergens op de Zuidpool leven de laatste vier pinguïns van Katona. Het bijzondere van deze pinguïns is dat ze uitsluitend bananen eten. Als de enige bananenboom op de Zuidpool sneuvelt, gaan de pinguïns op reis, op zoek naar een plek waar bananen in overvloed zijn. Die plek blijkt de bananenstal van Ome Jaap, Albert Cuypmarkt, Amsterdam, Nederland te zijn. Na een gevaarlijke reis komen zij aan bij de marktkraam van Ome Jaap. Maar wat moet Ome Jaap met vier pinguïns?
Deze productie is in 2018 tot stand gekomen in opdracht van het Nationaal Jeugd Orkest en in première gegaan tijdens de NJO Muziekzomer Gelderland.
Ardemus Quartet
Vier muzikanten uit drie verschillende landen en samen hebben zij een doel: het delen van hun passie voor muziek. Het Ardemus Quartet is jong, energiek en dynamisch, en wanneer ze op het podium staan, stralen ze een aanstekelijk enthousiasme uit.
Cecilia Bernardini (viool), Alessandro Pianu (klavecimbel), Marcus van den Munckhof (cello) en Haytham Safia (ud)
Mystica is een double bill met stervioliste Cecilia Bernardini, klavecinist Alessandro Pianu, cellist Marcus van den Munckhof en meester op de ud (voorloper van de luit) Haytham Safia.
Eeuwenoude tradities vormen de basis voor een nieuw ritueel, waarin oost en west samenkomen in een actuele dialoog. De Rozenkranz-Sonaten (1676) van Heinrich Biber vormen hierbij het startpunt. De uit Galilea afkomstige Haytham Safia reflecteert op zijn ud op meditatieve wijze op deze tijdloze sonaten.
Rozenkranz Sonaten
Componist Heinrich Ignaz Franz Biber schreef zestien Rozenkranz-Sonaten voor viool ter begeleiding van de Rozenkransprocessies, een jaarlijkse traditie waarbij gelovigen langs vijftien schilderijen of sculpturen in de kerk liepen en bij iedere plek een specifiek gebed verrichtten, gerelateerd aan de kralen van een gebedssnoer, ofwel rosenkranz. De 16e sonate van Biber werd een passacaglia, die zeer waarschijnlijk Bach heeft geïnspireerd tot het schrijven van zijn beroemde Chaconne.
Maar dit is niet het enige bijzondere aan de sonates: Biber laat de uitvoerder vanaf de tweede sonate de snaren van de viool omstemmen, iedere sonate in een andere stemming. Zo krijgt elk stuk een unieke klankkleur die past bij het desbetreffende gebed. Voor de speler is het een ware tour de force om in die ongebruikelijke stemming de meest virtuoze capriolen uit te halen; Biber wist als geen ander vernieuwende viooltechnieken toe te passen.
Cecilia Bernardini
De Nederlands-Italiaanse Cecilia Bernardini wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige violistes van haar generatie en speelt zowel op moderne viool als op barokviool. Cecilia treedt op als solist of kamermusicus in veel van Europa’s meest prestigieuze concertzalen, waaronder de Royal Albert Hall, Concertgebouw Amsterdam, Musikverein Vienna, Konzerthaus Berlin en Wigmore Hall.
Alessandro Pianu
Alessandro Pianu, geboren op Sardinië, begon zijn muziekstudie aan het conservatorium van Sassari, waar hij cum laude afstudeerde als pianist. Klavecimbel studeerde hij vervolgens in Venetië en bij Bob van Asperen in Amsterdam. Hij won verschillende prijzen en trad op in belangrijke concertzalen, operahuizen en op festivals. Samen met blokfluitist Erik Bosgraaf en gitarist Izhar Elias richtte hij in 2006 het ensemble Cordevento op. Sinds 2006 is Alessandro Pianu co-repetitor aan de Oude Muziek afdeling van het Conservatorium van Amsterdam.
Marcus van den Munckhof
Cellist Marcus van den Munckhof ontdekte tijdens zijn studie al gauw zijn passie voor kamermuziek. Als voormalig lid het van het Cello Octet Amsterdam trad hij veelvuldig op in binnen en buitenland. Marcus heeft vele wereldpremières gespeeld en samengewerkt met componisten als Arvo Pärt en Philip Glass. Ook heeft hij allerlei interdisciplinaire projecten met dansers en acteurs uitgevoerd en hiermee veel theatrale ervaring opgedaan.
Haytham Safia
Haytham Safia werd geboren in het dorp Kofir Yaseef in Noord-Galilea. Safia is een veelzijdig en avontuurlijk musicus. Hij studeerde aan de Academie voor Muziek en Dans in Jeruzalem. Hij kwam naar Europa, en zo ook naar Nederland, aangetrokken door de cross-culturele uitdagingen. Dit heeft vele succesvolle muzikale producties opgeleverd. Safia’s ud-spel staat bekend om zijn virtuositeit alsook om zijn experimentele karakter. Naast als solist, speelt Safia in de volgende vaste samenstellingen: No blues, Amsterdams Andalusisch Orkest, Salaasa, World Opera Lab, U’Duet en zijn Qu4rtet.
Repertoire
Heinrich Ignaz Franz Biber
- Rosenkranzsonate nr. 1 in d – Ankündiging der Geburt Christi
- Rosenkranzsonate nr. 4 in d Christi – Darstellung im Tempel
- Rosenkranzsonate nr. 10 in g – Die Kreuzigung Christi
- Rosenkranzsonate nr. 16 in g – Passacaglia
Een vrolijke, aanstekelijke voorstelling over vriendschap voor iedereen die van een beetje (on)gein houdt.
Alles leuk en aardig gaat over elkaar beetnemen. Over stiekeme trucjes, elkaar uitdagen, grenzen verkennen en over ‘genoeg is genoeg’. Geintjes uithalen bij degene die je liefhebt, is misschien wel het allerleukste. Maar wat nou als iemand je grapje niet zo leuk vindt? Geïnspireerd door het boek Driehoek van Mac Barnett & Jon Klassen neemt Malou van Sluis de humor van jonge kinderen onder de loep.
‘Alles bij elkaar is ‘Alles leuk en aardig’ een ontzettend lieve voorstelling. De heldere thema’s en meerdere boodschappen worden duidelijk en goed overgebracht: weet wanneer je moet ophouden met plagen, pak niet andermans spullen af, en het is leuker als je samen deelt en samen speelt’ – Theaterkrant
Malou van Sluis
Malou van Sluis combineert gevoelige thema’s met lichtvoetige personages en creëert sfeer en liefdevolle verhalen. Intieme, eigenzinnige, beeldende en fantasierijke voorstellingen waarbij het publiek dicht op de huid van de spelers zit. Eerder maakte Malou de voorstelling We hebben er een geitje bij (2+) (naar het gelijknamige prentenboek), In de Verte (2+) i.s.m. Judith Sleddens en VaarWel (2+) met muzikant Maarten Zaagman. In de Verte (2016) en VaarWel (2018) stonden op het Theaterfestival TFJong en toerden beiden in binnen- en buitenland. In 2020 ging de voorstelling Op zoek naar het Huilmeisje (2,5+) in reprise en werkte Malou aan een bijzondere voorstelling op locatie over Modder voor kinderen vanaf 3 jaar.
Muziektheatervoorstelling van componist/saxofonist Kika Sprangers voor saxofoon en vrouwenkoor.
De verhouding van het leven met de onveranderlijke en krachtige cyclus van de seizoenen laat zien hoe relatief alles is. Hoe niet zozeer zelfontplooiing, maar de verbinding tussen alles en iedereen is waar het in het leven om draait. Er komt een moment voor ieder kind waarop dit bewustzijn indaalt. Dochter vertelt het verhaal van het universele fenomeen van een dochter die opgroeit in de natuur en die volwassen wordt in een leeggeroofde wereld. Een meisje -geboren uit een vader en een moeder- dat de wereld tegemoet treedt als een dier dat zich behoedzaam door een landschap beweegt. Dochter brengt een verhaal over opgroeien, de weg naar bewustwording, het afzetten ertegen, en uiteindelijk je eigen stem vinden.
Met muziek, tekst en geënsceneerde lichtinstallaties nemen de musici je bij de hand. Je ondergaat een driedimensionale beleving van geladen, lyrische en diep emotionele expressies als ook lichtzinnige taferelen.
Dochter is een doorgecomponeerd werk met composities van onder andere Kika Sprangers, Patrick Burgan, Stravinsky en The Bulgarian Voices.
Kika Sprangers
Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort de Nederlandse saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers (Nijmegen, 1994) tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is. Kika laat haar muzikale verhaal door emotioneel en integer spel binnenkomen bij de luisteraar. In haar eigen woorden: ‘Als luisteraars geraakt zijn door mijn muziek, is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen’.
Fotograaf: Veerle Bastiaanssen, veerlebas photography
Papa Oyeyemi, Ronald Snijders band en een vegetarisch driegangendiner
Dompel jezelf onder in een unieke, smaakvolle en onvergetelijke avond vol mode, muziek en culinaire hoogstandjes tijdens het Fashion Dinner Concert.
Laat je betoveren door de creaties van de activistische modeontwerper Papa Oyeyemi, bekend om zijn grensverleggende ontwerpen die culturele tradities omarmen. De opzwepende, swingende klanken van de band van Boy Edgar Prijs-winnaar Ronald Snijders (fluit), nemen je mee op een muzikale reis vol verrassingen. Topkok Emmo Achthoven weet de wereldse smaken perfect te combineren en stelt een verrukkelijk vegetarisch driegangenmenu samen. We vieren bi-culturaliteit en laten mode, muziek en heerlijk eten samenkomen voor een feestelijke afsluiting van September Me 2023.
Papa Oyeyemi
Ontwerper Papa Oyeyemi richtte op vijftienjarige leeftijd het op activisme gerichte modebedrijf Maxivive op in Lagos, Nigeria, en stuurt nu een team van vijftien aan, bestaande uit ambachtslieden, stylisten, studiopersoneel, fotografen, modellen en producenten. Hij houdt zich bezig met alle aspecten van Maxivive’s projecten, van conceptvorming tot de fijnste details van de kledingproductie, evenals marketing, distributie in de detailhandel en verkoop. Maxivive is te zien geweest in wereldwijde media zoals CNN, GQ en BBC en was het onderwerp van een HBO Original-documentaire uit 2021 getiteld The Legend of the Underground. Naast voor Maxivive heeft Papa gewerkt als mode-editor voor drie verschillende publicaties en heeft hij Bó Young Creatives (Bóyc) opgericht, een encyclopedie-initiatief dat het werk van jonge creatieveling in Nigeria documenteert. Momenteel is hij coördinator artistieke projecten van het Amsterdamse kunstenaarscollectief DARKMATTER.
Ronald Snijders
Fluitist Ronald Snijders werd geboren in 1951 te Paramaribo, als zoon van de bekende componist, dirigent en fluitist Eddy Snijders. In 2022 won hij de Boy Edgarprijs voor zijn jarenlange bijzondere bijdrage aan de jazz in Nederland, waarin hij ook de muziek van Suriname zichtbaar presenteert. Ronald Snijders is al vanaf de jaren zeventig een der bekendste Surinaamse musici in Suriname, Nederland en daarbuiten. Hij is een muzikale wereldburger, creatieve duizendpoot en een buitengewoon veelzijdig en talentvol toonkunstenaar. Daarnaast is hij een top performer en componist die met name door zijn fluitspel bekendheid geniet.
Emmo Achthoven
Emmo is geboren in Paramaribo en vanaf zijn vroege jeugd woonachtig in Amsterdam. Als klein jongetje had hij al interesse voor koken en alles wat daar mee te maken heeft. De voorliefde voor het bereiden van lekker eten kreeg hij van huis uit mee. Zijn passie kreeg uiteindelijk concrete vorm door het voltooien van zijn koksopleiding (restaurant kok). Later werd door verre reizen zijn interesse voor authentieke smaken uit tal van internationale keukens alleen maar versterkt. Emmo is al 25 jaar actief op het gebied van home cooking en catering.
Meer September Me?
- Bekijk het programma voor donderdag 21 september
- Bekijk het programma voor vrijdag 22 september
- Bekijk het programma voor zaterdag 23 september
Ga voor meer informatie en het volledige programma naar september-me.nl