hero image

Cursus

Toneel

Toneellezerij – Antigone

Kruip in de huid van een personage en ontdek hoe een toneeltekst in elkaar zit

Locatie

Zaal 2

  • Normaal € 54,95
Bestel kaarten Inclusief kopje koffie of thee.

Op de voorstellingsavond is de garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de prijs.
  • Bestel de bundel € 144,95

Altijd al eens in de huid van een personage willen kruipen? Ben je benieuwd hoe een toneeltekst in elkaar zit en welke keuzes een schrijver heeft gemaakt? Bij de Toneellezerij lezen we samen verschillende toneelteksten én bezoeken we de opvoeringen ervan. De leesavonden starten met een korte inleiding op het stuk, de schrijver en het gezelschap. Daarna verdelen we de rollen en gaan we in ontspannen sfeer hardop samen lezen. Door vooraf samen te lezen maak je al uitgebreid kennis met de personages, het verhaal en het thema van het stuk: een betere voorbereiding op je voorstellingsbezoek is er niet! De voorstellingsavonden sluiten we af met een nagesprek.

In deze tweede editie van de Toneellezerij staan krachtige vrouwen centraal.

De Griekse tragedie Antigone wordt geregisseerd door Nina Spijkers. Een regisseuse die bekend staat om haar krachtige vrouwenrollen en het bevragen van genderstereotypen. Ze gebruikt de bewerking van Jean Anhil uit 1942, waarin hij verrassend genoeg niet de rebelse Antigone maar juist het mannelijke personage Kreon meer ruimte gaf. Hoe kijken we anno 2024 naar Antigone?

De Toneellezerij wordt begeleid door Laura Simonse. Laura is dramaturg & programma-maker en gaf eerder al verschillende toneelkijkcursussen in Flint. 

Bezoek ook de andere cursusavonden!

Dit seizoen zijn er drie voorstellingen waar je een cursusavond voor kan bezoeken. Koop je de bundel? Dan krijg je maar liefst € 15.00 korting! De bundel voor de volledige cursus kost € 144,95. Dit is inclusief bezoeken aan de voorstellingen, de cursusavonden en nagesprekken. Liever losse cursusavonden? Alle prijzen hieronder zijn inclusief een kaartje voor de voorstelling.

Over de voorstelling Antigone

De twee broers van Antigone voeren oorlog om de stad Thebe en komen allebei om in de strijd. Als laatste man in de familielijn moet hun oom Kreon de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de broers wordt begraven. Wie dat tóch doet, zal met de dood worden gestraft. Maar Antigone is vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven. Ze zoekt steun voor haar daad, maar komt steeds meer alleen te staan. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht.

‘We hebben Antigone’s nodig om de wereld te veranderen, maar Kreons om hem draaiend te houden.’

Na Shakespeares Coriolanus keert Nina Spijkers terug naar de politieke arena: “Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt? 

Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van Antigone in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.”  

Toneelcursus Toneelleze Laura Simonse Toneellezerij Flint theater Amersfoortrij

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving