hero image

Cursus

Toneel

Toneellezerij – The Almighty Sometimes

Kruip in de huid van een personage en ontdek hoe een toneeltekst in elkaar zit

Locatie

Zaal 2

  • Normaal € 59,95
Laatste kaarten Inclusief kopje koffie of thee.

Op de voorstellingsavond is de garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de prijs.
  • Bestel de bundel € 144,95

Altijd al eens in de huid van een personage willen kruipen? Ben je benieuwd hoe een toneeltekst in elkaar zit en welke keuzes een schrijver heeft gemaakt? Bij de Toneellezerij lezen we samen verschillende toneelteksten én bezoeken we de opvoeringen ervan. De leesavonden starten met een korte inleiding op het stuk, de schrijver en het gezelschap. Daarna verdelen we de rollen en gaan we in ontspannen sfeer hardop samen lezen. Door vooraf samen te lezen maak je al uitgebreid kennis met de personages, het verhaal en het thema van het stuk: een betere voorbereiding op je voorstellingsbezoek is er niet! De voorstellingsavonden sluiten we af met een nagesprek.

In deze tweede editie van de Toneellezerij staan krachtige vrouwen centraal.

The Almighty Sometimes is het meest recent geschreven stuk dat we lezen en gaat over de net volwassen Anna. Ze slikt al jaren medicijnen voor de psychische klachten die ze van jongs af aan heeft, maar besluit tegen alles in te stoppen om te onderzoeken wie ze echt is. Wie ben je als vrouw met en zonder medicijnen? De regie is in handen van regisseuse Daria Bukvic.

De Toneellezerij wordt begeleid door Laura Simonse. Laura is dramaturg & programma-maker en gaf eerder al verschillende toneelkijkcursussen in Flint. 

Bezoek ook de andere cursusavonden!

Dit seizoen zijn er drie voorstellingen waar je een cursusavond voor kan bezoeken. Koop je de bundel? Dan krijg je maar liefst € 15.00 korting! De bundel voor de volledige cursus kost € 144,95. Dit is inclusief bezoeken aan de voorstellingen, de cursusavonden en nagesprekken. Liever losse cursusavonden? Alle prijzen hieronder zijn inclusief een kaartje voor de voorstelling.

Over de voorstelling The Almighty Sometimes

Regisseur Daria Bukvić is terug in de Nederlandse theaters met bekroond toneelstuk over een briljant tienermeisje met psychische problemen.

Emotionele reis naar volwassenwording

De net volwassen Anna (Selin Akkulak) heeft sinds haar achtste te maken met psychische problemen. Het grootste deel van haar leven heeft ze al een ‘etiket’ waarvoor zij in therapie is en zware medicijnen slikt. Anna wil schrijven, maar haar fantastische verhalen worden niet alleen gezien als uitingen van haar creativiteit, maar ook als bewijs voor haar psychische gesteldheid. Tegelijkertijd is ze ook nog altijd een puber die hard en nietsontziend voor haar naasten kan zijn. Nu Anna meerderjarig is wil ze de gelegenheid aangrijpen om onafhankelijker te worden van haar moeder (Maartje Remmers) en psychiater (Renée Soutendijk). De twee vrouwen hebben Anna altijd beschermd en beseffen nu dat ze haar los moeten laten. Tegen het advies van haar omgeving in stopt Anna met het innemen van haar medicatie; een actie die enorme gevolgen heeft voor haar en iedereen van wie ze houdt.

Wie ben ik zonder mijn medicijnen?

The Almighty Sometimes is een meeslepend verhaal dat je meeneemt in alle twijfels en dilemma’s die bestaan rond volwassen worden met een psychisch rugzakje en de vraag ‘wel of geen pillen?’. Het is het verhaal van een jonge vrouw die vecht voor haar autonomie en zich afvraagt welk deel van haar echt van haarzelf is en welk deel door haar medicijnen veroorzaakt wordt. Een voorstelling over onvoorwaardelijke moeder-dochter liefde, maar ook over hoe zwaar het is om te leven met een kind met depressiviteit – en het gevoel het nooit goed te kunnen doen.

“Toen ik dit stuk las voelde ik meteen de mogelijke impact van de ijzersterke vrouwenrollen en de actuele kwesties over de geestelijke gezondheid van jonge meiden. Vooral de inkijkjes in het geniale brein van hoofdpersonage Anna en de voortdurende zorgen van haar moeder zullen niemand onberoerd laten. Het stuk is een mokerslag vol pijn en liefde.” | Daria Bukvić

Kendall Feaver

De Australische schrijfster Kendall Feaver (1990) won met haar stuk The Almighty Sometimes meerdere prijzen en awards, waaronder de prestigieuze ‘Judges Award’ van de Bruntwood Prize for Playwriting 2015 – de grootste competitie voor toneelteksten in Europa.

Daria Bukvić

Regisseur Daria Bukvić (1989) maakte succesvolle publiekstrekkers als Nobody Home, Othello, Melk & Dadels en de bioscoophit Meskina. In 2021 trad zij aan als artistiek directeur van Theater Oostpool. Hier maakte zij onder andere het gelauwerde Girls and Boys (2021) waarvoor hoofdrolspeler Hadewych Minis in 2022 een Theo d’Or won en het multidisciplinaire theaterspektakel Midzomernachtsdroom (2022).

Toneelcursus Toneelleze Laura Simonse Toneellezerij Flint theater Amersfoortrij

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving