hero image

Cursus

Toneel

Toneellezerij – Branden

Kruip in de huid van een personage en ontdek hoe een toneeltekst in elkaar zit

Locatie

Zaal 2

  • Normaal € 49,95
Laatste kaarten Inclusief kopje koffie of thee.

Op de voorstellingsavond is de garderobe en een drankje tijdens de pauze of na de voorstelling (indien er geen pauze is) zijn inbegrepen in de prijs.
  • Bestel de bundel € 144,95

Altijd al eens in de huid van een personage willen kruipen? Ben je benieuwd hoe een toneeltekst in elkaar zit en welke keuzes een schrijver heeft gemaakt? Bij de Toneellezerij lezen we samen verschillende toneelteksten én bezoeken we de opvoeringen ervan. De leesavonden starten met een korte inleiding op het stuk, de schrijver en het gezelschap. Daarna verdelen we de rollen en gaan we in ontspannen sfeer hardop samen lezen. Door vooraf samen te lezen maak je al uitgebreid kennis met de personages, het verhaal en het thema van het stuk: een betere voorbereiding op je voorstellingsbezoek is er niet! De voorstellingsavonden sluiten we af met een nagesprek.

In deze tweede editie van de Toneellezerij staan krachtige vrouwen centraal.

In Branden volgen we het verhaal van het jonge meisje Nawal, die zwanger raakt van een vluchteling en haar kind moet afstaan. Wanneer ze op latere leeftijd op zoek gaat naar haar kind raakt ze verstrikt in oorlog, geweld en tegengeweld. Wat betekent het om vrouw te zijn in oorlogstijd en wat geef je door aan volgende generaties?

De Toneellezerij wordt begeleid door Laura Simonse. Laura is dramaturg & programma-maker en gaf eerder al verschillende toneelkijkcursussen in Flint. 

Bezoek ook de andere cursusavonden!

Dit seizoen zijn er drie voorstellingen waar je een cursusavond voor kan bezoeken. Koop je de bundel? Dan krijg je maar liefst € 15.00 korting! De bundel voor de volledige cursus kost € 144,95. Dit is inclusief bezoeken aan de voorstellingen, de cursusavonden en nagesprekken. Liever losse cursusavonden? Alle prijzen hieronder zijn inclusief een kaartje voor de voorstelling.

Over de voorstelling Branden

Met Yara Brand, Shahine El-Hamus, Hajar Fargan, Malou Gorter, Helen Kamperveen, Alwin Pulinckx, George Tobal.

Nawal is als jong meisje zwanger is geraakt van vluchteling Wahab, maar heeft het kind moeten afstaan. Nadat ze op latere leeftijd heeft leren lezen en schrijven, is ze naar haar kind op zoek gegaan, maar verwikkeld geraakt in een verschrikkelijke cyclus van oorlog, geweld en tegengeweld. Een generatie later gaan Jeanne en Simon ook op zoek naar hun broer en hun vader. We zien in Branden twee verweven zoektochten, wat een intrigerend drama oplevert over de gewelddadige aard van de mens, onuitroeibare levenslust, en haat en liefde die soms zó op elkaar lijken dat je het verschil niet meer ziet.

Branden gaat over woede die zich niet laat oppotten, geweld dat zich niet laat neerslaan, wraak die altijd de kop opsteekt. Over ontdekken dat je familiegeschiedenis in stukken ligt, over intergenerationeel trauma en de morele keuzes waar je door je voorouders voor wordt gesteld. Branden laat zien dat je bestaan op zijn grondvesten kan trillen en je dan toch de moed kunt vinden door te gaan.

Regisseur Abdel Daoudi (Geschiedenis van geweld) zet met Branden een volgende stap in de complexe relatie die we wij mensen hebben met geweld en gewelddadige systemen. Met Branden wil Daoudi laten zien hoe besmettelijk geweld is – en hoe we eraan kunnen ontsnappen.

Abdel Daoudi: “De enige manier om de cyclus van geweld te doorbreken, is door de mensen achter dat geweld écht te zien, slachtoffers én daders. Ik wil mijn publiek uitdagen om zich te verplaatsen in al die onbekende perspectieven, vanuit radicale empathie. Branden is een denkoefening die voorbijgaat aan goed en kwaad.” 

Toneelcursus Toneelleze Laura Simonse Toneellezerij Flint theater Amersfoortrij

Flint tipt

Dé locatie voor theater, evenementen en congressen in Amersfoort en omgeving